ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

ΤΙ ΟΦΕΛΗ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΤΙ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ Η ΕΝΑΣΧΟΛΗΣΗ ΜΕ ΤΟ ΤΑΕΚΒΟΝΤΟ;

Η ενασχόληση με το άθλημα του Ταεκβοντό το παιδί αποκομίζει σωματικές αλλά και πνευματικές ικανότητες. Ανάλογα βέβαια με την ηλικία του παιδιού αυτές διαφοροποιούνται. Στην ηλικία των 3-6 ετών η προπόνηση βασίζεται στο παιχνίδι έτσι ώστε να βελτιώνει την αντίληψη την ισορροπία, τα αντανακλαστικά, τον σωματικό έλεγχο, την ταχύτητα κτλ. Γενικότερα το παιχνίδι είναι μια διαδικασία που βοηθά στην σωστή ανάπτυξη του παιδιού τόσο στην πνευματική όσο και στην κινητική-σωματική του υπόσταση.

Στόχος του παιχνιδιού είναι η ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΗ ΚΑΙ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ του παιδιού και η σωματική του διάπλαση το βοηθά στην εξέλιξη και την ανάπτυξή του καθώς και η τόνωση της αυτοπεποίθησης είναι ένα βασικό ψυχολογικό όφελος που αποκομίζει ο αθλούμενος.

Το παιδί μαθαίνει τις βασικές αρχές του Ταεκβοντό που είναι η ΕΥΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ  Η ΠΕΙΘΑΡΧΙΑ σε γονείς, δασκάλους, πατρίδα, περιβάλλον, ΑΚΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ταπεινότητα, μετριοφροσύνη, δικαιοσύνη, ΕΠΙΜΟΝΗ μαχητικότητα, μέχρι τελικής πτώσεως, ΑΥΤΟΕΛΕΓΧΟΣ θυμός, οργή, ακραίων συναισθημάτων, ο όρος δυνατότερος είναι περισσότερο αυτός που νικάει τον εαυτό του παρά κάποιον άλλον. ΑΚΑΤΑΒΛΗΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ειλικρίνεια, ταπεινότητα και αντιμετώπιση του αντιπάλου, χωρίς φόβο και δισταγμό, ανεξαρτήτως πόσο δυνατός είναι.

Τα  ΣΩΜΑΤΙΚΑ ΟΦΕΛΗ που αποκομίζει ο αθλούμενος είναι

  • Καλή φυσική κατάσταση και υγεία
  • Δύναμη και αντοχή στον πόνο και στην κούραση
  • Ταχύτητα και γρήγορα αντανακλαστικά
  • Ευλυγισία
  • Βελτίωση της σωματικής διάπλασης.

ΠΟΙΑ ΗΛΙΚΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΙΔΑΝΙΚΟΤΕΡΗ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΤΟ ΤΑΕΚΒΟΝΤΟ;

ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΗΛΙΚΙΑ

Μια ενδεικτική ηλικία είναι η ηλικία των 3 ετών. Βέβαια η ηλικία αυτή είναι σχετική και σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να εξετάζεται ξεχωριστά και να κρίνεται αν μπορεί να συμμετέχει στις προπονήσεις το παιδί από τον προπονητή του Ταεκβοντό μέσα σε δυο με τρία μαθήματα. Πολλά παιδιά αυτής της ηλικίας έχουν αναπτύξει μεγάλο βαθμό αντίληψης και πειθαρχίας και έτσι κρίνονται ικανά να ξεκινήσουν  το Ταεκβοντό. Ο βασικός στόχος αυτής της ηλικίας είναι η ανάπτυξη του μυοσκελετικού συστήματος του παιδιού, η ανάπτυξη των δεξιοτήτων (αντίληψη του χώρου και της απόστασης, ισορροπία,  συγχρονισμός κινήσεων κτλ), καθώς και η ΑΘΛΗΣΗ με την ευρύτερη έννοια μέσα από το παιχνίδι και δραστηριότητες που αρέσουν στο παιδί.


ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΕΝΑΣ ΑΘΛΗΤΗΣ ΝΑ ΞΕΧΩΡΙΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΙΣΜΟ?

πρωταθλητισμός

Το ταλέντο η σκληρή προπόνηση και η πειθαρχία είναι τρία αλληλένδετα συστατικά για την επιτυχημένη πορεία ενός αθλητή. Όταν υπάρχουν αυτά, τότε πρόκειται για μια ιδανική περίπτωση αθλητή που μπορεί να φτάσει σε υψηλό επίπεδο. Υπάρχουν πολλά ταλέντα που όμως στην πορεία χάνονται λόγω μικρού ενδιαφέροντος για το άθλημα του Ταεκβοντό αλλά και από την άλλη πλευρά έχουμε περιπτώσεις αθλητών με έλλειψη ταλέντου που παρ όλα αυτά προσπαθούν μέσα από την σκληρή προπόνηση να βελτιωθούν και καταφέρνουν να έχουν αρκετά καλή αγωνιστική πορεία.

Οι παράγοντες της διάκρισης είναι η ΥΠΟΜΟΝΗ και η ΕΠΙΜΟΝΗ του κάθε αθλητή. Βέβαια και το ψυχολογικό επίπεδο είναι βασικός παράγοντας για την εξέλιξη ενός αθλητή. Ο πρωταθλητισμός  δεν είναι για όλους και είναι φορτίο που λίγοι μπορούν να αντέξουν, γιατί απαιτεί χρόνο και θυσίες. Οι πρωταθλητές ξεχωρίζουν εκτός από την έφεσή τους σε κάποιο άθλημα και από την στάση τους προς όλους τους τομείς της ζωής τους.


ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΒΑΣΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΟΥ TAE KWON DO ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ ΟΠΩΣ ΤΟ ΚΑΡΑΤΕ Η ΤΟ ΚΟΥΝΚ ΦΟΥ;

Διαφορές

Το TAE KWON DO WT βασίζεται βέβαια σε μία αρχαία κορεάτικη πολεμική τέχνη, είναι όμως άθλημα και μάλιστα Ολυμπιακό. Έτσι, όπως και σε κάθε άθλημα, ο αθλητής σκοπός του είναι να νικήσει τον αντίπαλο, μέσα στα πλαίσια της αθλητικής συμπεριφοράς, παίρνοντας από αυτόν πόντους (σημεία) και όχι να τον εξουδετερώσει προξενώντας του οποιαδήποτε βλάβη ή πόνο όπως στις πολεμικές τέχνες. Το TAE KWON DO διέπεται από ιδιαίτερα αυστηρούς κανόνες που έχουν να κάνουν με τη σωστή αθλητική συμπεριφορά των αθλητών. Ο αθλητής που παραβαίνει τους κανόνες αυτούς, τιμωρείται με αποκλεισμό από τον αγώνα.


ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΤΟ ΤΑΕΚΒΟΝΤΟ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΒΙΑΙΟ ΑΘΛΗΜΑ? ΙΣΧΥΕΙ ΑΥΤΟ?

Μυθος

Γενικότερα η βία είναι κάτι που πηγάζει από τον εσωτερικό κόσμο του κάθε παιδιού και οι λόγοι κυρίως είναι ψυχολογικοί. Η άσκηση βίας δεν σχετίζεται με την γνώση μιας πολεμικής τέχνης ενώ αντιθέτως η προπόνηση βοηθάει το παιδί να εκτονώνεται καθώς η αποσυμφόρηση εσωτερικών εντάσεων (θυμός, οργή, άγχος, λύπη κλπ), που μπορεί να έχει, γίνεται πιο ήρεμο και είναι σε θέση να διαχειρίζεται με ψυχραιμία «δύσκολες καταστάσεις» (έντονες διαφωνίες, τσακωμούς, καταστάσεις πανικού κ.α)


ΣΥΝΗΘΩΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΠΡΑΞΗ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ, ΠΩΣ ΔΙΑΠΑΙΔΑΓΩΓΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΤΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ, Η ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥΣ?

διαπαιδαγωγηση

Η διαπαιδαγώγηση του παιδιού διαφέρει από σχολή σε σχολή και από προπονητή σε προπονητή. Ένας προπονητής που έχει τελειώσει το πανεπιστήμιο Τ.Ε.Φ.Α.Α. και είναι πτυχιούχος καθηγητής φυσικής αγωγής γνωρίζει πολύ καλά αφού πλέον είναι και παιδαγωγός το πώς να αντιμετωπίζει διάφορες καταστάσεις και πώς να προλαμβάνει βίαιες συμπεριφορές των παιδιών. Η διαφορά με έναν εμπειρικό προπονητή είναι ότι ο εμπειρικός θα διδάξει αυτό που ο ίδιος έμαθε από τον προπονητή του (είτε σωστά είτε λάθος, π.χ. αν ο προπονητής του εμπειρικού φώναζε και χτύπαγε τον ίδιο, το σίγουρο είναι ότι θα φωνάζει και θα χτυπάει και εκείνος τους μαθητές του) ενώ ένας καθηγητής φυσικής αγωγής – γυμναστής, εφαρμόζει και συνδέει την πολεμική τέχνη με την επιστήμη του και φυσικά την διαπαιδαγώγηση του παιδιού σε όλα τα επίπεδα είτε στην προπόνηση είτε σε θέματα συμπεριφοράς.


ΠΟΣΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΣΤΟ TAE KWON DO;

ασφαλεια

Πολύ λιγότερες πιθανότητες έχει ένας αθλητής να τραυματιστεί κατά την διάρκεια της προπόνησης στο TAE KWON DO από ότι στο ποδόσφαιρο, στο μπάσκετ ή σε άλλα αθλήματα. (βέβαια ρόλο παίζει και οι γνώσεις προπονητικής που έχει ο κάθε προπονητής.) Οι αθλητές σπάνια έρχονται σε σωματική επαφή κατά την διάρκεια μιας προπόνησης αλλά και όταν αυτό είναι απαραίτητο, οι αθλητές φορούν όλα τα απαραίτητα προστατευτικά όπως θώρακα, κάσκα, καλαμίδες, βραχιονίδες κλπ.


ΕΙΝΑΙ ΑΘΛΗΜΑ ΠΟΥ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΣΕ ΑΓΟΡΙΑ ΚΑΙ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΤΟ ΙΔΙΟ;

φυλο

Το TAEKWONDO είναι άθλημα με το οποίο μπορεί να ασχοληθεί ένα παιδί ανεξαρτήτως φύλου και σωματικής διάπλασης. Αφού βελτιώνει σε κάθε περίπτωση τόσο σε αγόρια όσο και σε κορίτσια:

- την σωματική διάπλαση

- την αντίληψη του χώρου και της απόστασης

- τον συγχρονισμό κινήσεων

- την αυτοπεποίθηση

- την μαχητικότητα και τον δυναμισμό

Α.Σ. ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΩΝ
ΓΛΥΦΑΔΑΣ

Επικοινωνία
  • Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ 45

  • 6972400810

  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.